Geschiedenis

RSV Sperwers is op 10 januari 1927 opgericht als korfbalvereniging, door leden van het Zuidervolkshuis. In die tijd was deze ‘gemengde’ sport nog niet zo algemeen. Dat mannen aan sport deden was volledig aanvaard, maar meisjes en vrouwen in “sportkleding”: dat vonden veel mensen toch maar raar. Gelukkig is men daar in de loop der jaren anders over gaan denken en begon het aantal leden te groeien.

Jaren '20 -3

Van Feyenoord naar Charlois

In 1942 werd er verhuisd van het terrein aan de Mare naar de Kromme Zandweg. In die tijd lag dit sportveld nog midden in de polders. Tegenover ons terrein speelden de teams van voetbalvereniging Feyenoord! Een jaar later werd alweer een andere plek ingenomen: aan het zogeheten “zwarte pad” aan het einde van de Lepelaarsingel.

 

Snelle groei

Dit nieuwe terrein lag toch wat meer in de bewoonde wereld en na de oorlog werd hier dan ook volop gebouwd. Er kwamen woningen voor jonge gezinnen in de ‘vogelbuurt’ en voor de kinderen werden scholen gebouwd. Er ontstond ook snel behoefte aan diverse sporten, zo waren in de Tapuitstraat en Korhaanstraat huis aan huis kinderen te vinden die korfbalden bij Sperwers. Het ledenaantal breidde zich uit en de club werd, door acties op scholen en van leerkrachten die zelf lid waren, zelfs de grootste van Rotterdam. Het eerste twaalftal speelde toen in de subtop, de overgangsklasse. Omstreeks 1952 was er behoefte aan een groter terrein en kreeg Sperwers de beschikking over de sportvelden aan de Carnissedreef. Er was grote behoefte aan een clubgebouw en ook dat kwam er.

Uitbreiding

In de zeventiger jaren begon de wijk langzaam te vergrijzen en werd het moeilijk om jeugdleden te winnen. Mede hierdoor speelt het eerste team nu in de vierde klasse. Het roer werd omgegooid en er kwam naast korfbal een tennis-, jeu de boules- en dartafdeling.

Moderne accomodatie

Helaas werden het clubgebouw en de kleedkamers in 2000 in brand gestoken door vandalen, maar met behulp van de vele vrijwilligers en door steun van de gemeente werd alles weer opgeknapt. In 2005 is in samenwerking met de gemeente vervolgens een kunstgrasveld en een jeu de boules bak neergelegd. Mede door de laatstgenoemde acties is Sperwers op dit moment in het bezit van een mooie, moderne accommodatie, waar de combivereniging goed tot haar recht kan komen.