Sperwers Ganzenbord

Als eerste activiteit gaan we het Sperwers ganzenbord spelen! Hiervoor heb je een dobbelsteen en pionnen nodig en de rest heb je allemaal in huis. Veel plezier!
Tip: Print het bord uit voor optimaal speelplezier! Download hier.

Wat is Ganzenbord?

Ganzenbord is een bordspel / gezelschapsspel dat al gespeeld werd in de 15e eeuw. De ganzen in het spel staan voor geluk. Wij hebben in ons spel geen ganzen, maar uiteraard Sperwers.
Ganzenbord is ook een kansspel omdat iedereen evenveel kans heeft om te winnen. Alles hangt af van het aantal ogen dat gegooid wordt. Zelf kun je eigenlijk niks doen om andere spelers te slim af te zijn.

Spelregels

Het spel begint met dat alle spelers om de beurt met de dobbelsteen gooien. Wie dan het hoogste aantal ogen gooit, mag de eerste worp met de dobbelsteen doen. Het aantal ogen dat gegooid wordt zijn het aantal zetten dat met de pion gedaan mogen worden.

In de vakjes met tekst kan je de opdrachten lezen die je moet doen als je op dit vakje komt. Als je op vakje 53 komt, plaats je een foto van jezelf met het speelbord op Facebook  of Instagram. Degene met de leukste foto wint een prijs! Dus ze je selfielook op en scoor met juow foto.

Wanneer je op een Sperwers-logo komt met je pion mag je nogmaals gooien. Wanneer je op een vakje komt waar al een pion van een andere speler staat dan moet je terug naar je oude plaats.

Om het spel te winnen moet bij de laatste worp het juiste aantal ogen gegooid worden zodat je nr. 63 bereikt. Het doel van het spel is dan ook om als eerste het nr. 63 te bereiken. Wanneer er te veel ogen gegooid worden moet er van nr. 63 teruggeteld worden.